„Zmiana nawyków żywieniowych, jak każda zmiana w naszym życiu, może odbyć się szybko i przyjemnie” – mówi dietetyk, Urszula Forenc. Jednak może także wymagać znacznego zaangażowania, szczególnie gdy wcześniej odżywialiśmy się niezdrowo i wykształciliśmy niewłaściwe nawyki dietetyczne – np. regularnie spożywaliśmy śmieciowe jedzenie lub słodycze. Na czym polega zdrowe odżywianie i jak skutecznie przestawić się na nową dietę?
Jak zmienić nawyki żywieniowe?
Zmiana nawyków żywieniowych może okazać się nie lada wyzwaniem. „Wszystko zależy od naszych indywidualnych cech charakteru i samego nastawienia do zmiany” – zaznacza specjalistka. Jak dodaje, „jeżeli sami nie chcemy nauczyć się nowego sposobu odżywiania, nikt nam w tym nie pomoże”. Zdaniem ekspert często nie wiemy, jak wykonać pierwszy krok, a także co można i czego nie można jeść, aby dieta była zdrowa. Urszula Forenc tłumaczy, że w sytuacji takiej najlepiej udać się do dietetyka, który pomoże nam określić nowe cele i zwróci uwagę na dietetyczne błędy. „Pamiętajmy, że najważniejsze to chcieć!” – mówi specjalistka.
Należy wiedzieć, że zdrowa dieta przyczynia się do dobrego stanu organizmu i urody. Coraz większa liczba Polaków jest tego świadoma i pragnie odżywiać się właściwie. Optymalna jest dieta, która zawiera odpowiednie proporcje białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i soli mineralnych. Pozwala ona uchronić się przed chorobami wynikającymi z niezdrowego stylu życia, takimi jak cukrzyca typu 2, choroba niedokrwienna serca, część nowotworów, osteoporoza czy nadciśnienie tętnicze.
Składniki zdrowej diety
Aby dieta była prawidłowo zbilansowana, muszą się w niej pojawić różnorodne pokarmy. Jednymi z najważniejszych są produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo, kasze, makarony, płatki, a także ziemniaki. W zdrowej diecie jest także miejsce dla węglowodanów złożonych, dzięki którym zyskujemy energię. Artykuły zbożowe dostarczają również błonnika i witamin z grupy B.
W odpowiedniej diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw, które mogą być dodawane do przygotowywanych potraw oraz spożywane samodzielnie. Stanowią one znacznie zdrowszą przekąskę niż słodycze. Do tego wskazane jest wypijanie co najmniej 1,5 l wody dziennie. W czasie upalnych dni, kiedy intensywnie się pocimy, warto wypijać ok. 3 l.
Korzystne są także produkty mleczne, pełne witaminy D i wapnia. Nabiał w odpowiednich ilościach chronić może przed osteoporozą. Natomiast bakterie znajdujące się w fermentowanych przetworach mlecznych, np. w kefirze, jogurcie naturalnym i maślance, wpływają pozytywnie na funkcje jelit.
Odpowiedniej ilości białka dostarczyć można wraz z mięsem, rybami, fasolą i grochem. Jeżeli chodzi o mięso, najlepiej wybrać chude – takie jak indyk, kurczak, królik lub cielęcina.
Zasady zdrowej diety
Jeżeli dietę pragniemy zmienić celem zrzucenia dodatkowych kilogramów, pamiętajmy, aby zjadać mniej, niż spalamy. W ten sposób organizm zacznie czerpać energię z tłuszczu. Należy wybierać produkty jak najmniej przetworzone, czyli np. warzywa surowe, a nie gotowane. Korzystne są także artykuły zawierające błonnik.
Oprócz tego, co jemy, ważna jest także częstość posiłków. Aby organizm nie magazynował kalorii, należy spożywać regularne i małe porcje. W ten sposób przyzwyczai się, że o wskazanych porach uzyska pokarm, w związku z czym nie musi odkładać go w celu wytworzenia energii. Pamiętajmy także, aby jeść powoli. Dzięki takiej taktyce organizm zyska więcej czasu, aby poinformować mózg o sytości. Ośrodek sytości działa z opóźnieniem, dlatego wolniejsze jedzenie zmniejsza ryzyko przejedzenia się.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?