Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smakosz 2015 Człuchów. Aneta Lewińska - Najlepszy Kelner z Restauracji Nad Jeziorem w Człuchowie

Beata Gliwka
Aneta Lewińska zdobyła tytuł Kelnera 2015, pracuje w Restauracji Nad Jeziorem w Człuchowie
Aneta Lewińska zdobyła tytuł Kelnera 2015, pracuje w Restauracji Nad Jeziorem w Człuchowie B. Gliwka
Aneta Lewińska w naszym plebiscycie Smakosz 2015 Człuchów zwyciężyła w kategorii Najlepszy Kelner. Pracuje w Restauracji Nad Jeziorem w Człuchowie.

W ubiegłej edycji plebiscytu również została pani nominowana...

Tak, zajęłam drugie miejsce. Wtedy jednak w plebiscycie brało udział dużo więcej osób. W tym roku nie spodziewałam się że wygram – tym którzy na mnie głosowali, serdecznie dziękuję. W gastronomii pracuję już długo, bo około 10 lat. Pracowałam od początku jako kelner – barman, w różnych restauracjach i lokalach w Człuchowie. Od trzech lat pracuję w restauracji Nad Jeziorem i mam nadzieję, że tak już zostanie (śmiech), bo pracuje się tu bardzo dobrze.

Co jest ważne w pracy kelnera?

Przede wszystkim uśmiech, trzeba być miłym dla gości, a do tego ważne jest co się poleca danego dnia, jakie danie. Tu konieczna jest szczerość. Choć to już nie zależy od kelnera – jakość dań bardzo się liczy.

Kelner jest zawsze „na pierwszej linii ognia, cokolwiek nie uda się w kuchni, odbije się najpierw na kelnerze...

Tak. Na pierwszym miejscu od klienta „dostaje” się kelnerowi. Na szczęście ja tego akurat problemu nie mam, bo mamy bardzo dobrą kucharkę. Nie zdarzyło mi się jeszcze „oberwać” za danie. Za to zdarza się wysłuchać pretensji o zbyt długi czas oczekiwania na zamówienie. Wiadomo, że nie da się tego określić dokładnie. Zwłaszcza jeśli gości jest więcej. A każdy chciałby dostać swoje danie od razu.

A kiedy pada tradycyjne pytanie „co by pani poleciła...” Jest kłopot?

Ja najczęściej polecam specjalność naszej restauracji. Jest ich kilka, więc można wybierać. A do tego są naprawę dobre. Goście chwalą sobie np. bardzo golonkę po bawarsku, schab po góralsku, polędwiczki w sosie kurkowym – mamy fajne jedzenie. Sporym zainteresowaniem cieszą się też dania wegetariańskie. Może dlatego, że teraz zwraca się uwagę na zdrowe żywienie. Dużą popularnością cieszą się też „lekkie” dania typu sałatki. W tej kwestii w gustach gości zaszły duże zmiany i my się do nich oczywiście dostosowujemy.

A jeśli gość ma ochotę na danie, którego w karcie nie ma?

To da się zrobić. Mieliśmy taką sytuację, kiedy klient który zapytał czy dostanie tatar. Wiadomo, że takie mięso trzeba zamówić, musi byś świeżutkie i dobrej jakości. Przekazałam w kuchni. W odpowiedzi klient usłyszał, że np. na jutro takie danie może być dla niego przygotowane. Dania spoza karty też da się zrobić, musimy tylko wiedzieć o tym wcześniej.

Dlaczego praca kelnera?

Bo lubię kontakt z ludźmi i lubię swoją pracę. Kiedy widzę, że goście są zadowoleni ma z tego ogromną satysfakcję. Sami też dbamy o wystrój sali na imprezy, możemy się więc sprawdzić w różnych dziedzinach.

Co jest najfajniejszego w tej pracy, a co jest mniej przyjemne?

Kontakt z ludźmi, często przychodzą do baru nie tylko złożyć zamówienie, ale i porozmawiać. Pracujemy codziennie od 13 do 22, jeśli jest potrzeba – dłużej. Ale nie jest źle, bo zmiany mamy z koleżanką co drugi dzień. Oczywiście są jeszcze imprezy, które organizujemy w różnych godzinach, zależnie od życzenia gości. Jeśli czegoś nie lubię w tej pracy, to nocek, które mamy czasami przy okazji takich imprez.

Mówi się, że barman jest jak spowiednik...

Oj tak, zwłaszcza kiedy klienci wcześniej wypiją jakieś piwko (śmiech). Dużo wtedy mówią i trzeba ich wspierać. Ale w tej pracy trzeba mieć cierpliwość.

Czego życzyć na przyszłość?

Zdrowia i dalej takiej pracy jaką mam... Jak najdłużej.

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czluchow.naszemiasto.pl Nasze Miasto