Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
195 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna
Uwielbiasz botwinkę? Jeśli tak, to mam dla ciebie dobrą wiadomość – możesz się nią cieszyć nie tylko wiosną i latem, ale przez cały rok. Mam dla ciebie przepis...
HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania
Tort truskawkowy to idealna propozycja na rodzinne uroczystości w maju i czerwcu. Nie obawiaj się, że sobie z nim nie poradzisz – jego wykonanie jest naprawdę...
Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki. Najlepsza do grilla
Prosta, pożywna i przepyszna sałatka z młodych ziemniaków to samo zdrowie na talerzu. Jest chrupiąca i kolorowa, wspaniale syci i świetnie smakuje. Gwarantuję,...
HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę
Słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar to smaki wiosny i lata, które można zamknąć w słoiczku. Wypróbuj mój przepis na pyszny dżem z truskawkami i rabarbarem,...
Domowa oranżada i lemoniada z czarnego bzu. W gorący dzień nie ma nic lepszego
W gorący dzień nie ma nic lepszego do picia niż pyszna, domowa lemoniada albo musująca oranżada. Zwłaszcza jeśli jest zdrowa, nie zawiera cukru ani...
Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód
Kotlety po kowalsku to przepis na wyśmienite i bardzo pożywne danie. Dodaje się do niego podsmażone pieczarki oraz cebulkę, a na koniec zapieka z serem. Pyszny,...
TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik
Chłodnik litewski, który znamy dzisiaj, najczęściej powstaje na bazie maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka. Mało kto wie, że w tradycyjnym przepisie dodawało...
Najlepsze leczo warzywne. Robię je z cukinii, papryki i pomidorów
Leczo warzywne to pomysł na lekki, ale pożywny obiad bez mięsa. Najlepiej smakuje wiosną i latem, przygotowane z młodych warzyw: cukinii i papryki. Jest bardzo...
Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit
Puszysty biszkopt, aksamitny krem budyniowy i świeże truskawki to idealne połączenie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto z truskawkami, galaretką i...
W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj
Delikatne biszkopty namoczone w soku truskawkowym, kremowe mascarpone i świeże truskawki. Brzmi jak bajka? To przepis na obłędnie smaczne tiramisu truskawkowe....