W skrócie
Ciasto na uszka nie wymaga skomplikowanych metod, ani wykorzystania trudno dostępnych składników. Najważniejsza jest dokładnie przesiana mąka pszenna oraz bardzo ciepła woda, która nada ciastu delikatności. Warto też dodać niewielką ilość soli i pamiętać, że sól dodaje ciastu twardości. Poznaj przepis na miękkie ciasto na uszka.
Ciasto na uszka – przepis na Wigilię
Liczba porcji: na około 70 małych uszek.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 20 minut na zagniatanie ciasta na uszka),
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 60 ml ciepłej wody,
- szczypta soli,
opcjonalnie: - 1 jajko,
- 10 ml oleju roślinnego.
Jak zrobić ciasto na uszka?
- Z przesianej mąki pszennej, ciepłej wody i soli należy zagnieść zwarte ciasto.
- Opcjonalnie można dodać 1 jajko i olej roślinny.
- Gotowe ciasto na uszka powinno być elastyczne.
- Można odłożyć je na 10-20 minut, aby uwodnił się gluten i dzięki temu było delikatniejsze.
- Następnie ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać z niego kółka lub wycinać kwadraty.
- Potem trzeba faszerować je nadzieniem z grzybów lub z kiszonej kapusty, a następnie zlepiać na kształt uszek.
Ciasto na uszka: z jajkiem czy bez
Tradycyjnie ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało w składzie jajek. Wystarczyło przesiać mąkę pszenną typu 450-500 i używać gorącej wody do zarabiania. Warto wiedzieć, że dodatek jajka sprawi, że ciasto będzie twardsze. Ciasto na uszka wykonane z mąki, wody i soli będzie natomiast elastyczne. Takie ciasto na uszka będzie też łatwe do rozwałkowania i formowania pożądanego kształtu.
To samo ciasto na uszka i na pierogi
Aby ułatwić i przyspieszyć sobie planowanie dań na wieczerzę wigilijną, można zrobić to samo ciasto na uszka i na pierogi. Jedynie pierogi powinny być wykrawane większą szklanką lub wykrawaczką. Do ciasta na pierogi można dodać żółtko, aby stało się bardziej wyraziste w smaku.
Uszka z mięsem
Zgodnie z panującymi zwyczajami w uszka wigilijne przygotowuje się z dodatkiem suszonych grzybów doprawionych podsmażoną cebulą. W Boże Narodzenie i w drugi dzień Świąt można zrobić uszka z mięsem. W takiej wersji będą świetnie smakować do barszczu z buraków.
Nie tylko uszka na Wigilię
Smakosze wigilijnych potraw z pewnością będą zachwyceni pierogami z soczewicą albo tradycyjnymi pierogami z kapustą i grzybami. Na Wigilię można też przyrządzić pierogi na słodko, czyli faszerowane masą makową lub słodkim twarogiem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Perfekcyjne uszka z grzybami do barszczu. Z tego przepisu nigdy się nie sklejają
- Ciasto na pierogi jak u babci. Sprawdź uniwersalny przepis na wyśmienity obiad
- Jak mrozić pierogi? Pamiętaj o tych zasadach, a nie będą pękać, ani się kleić
- Smażone pierożki z wieprzowiną. Gordon Ramsay poleca gotowanie z TikTokiem
Patelnie w najlepszych cenach
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?