W skrócie
Puszyste bułeczki hot cross buns przyrządza się z dużą ilością rodzynek, kandyzowanymi owocami, w szczególności skórką pomarańczową oraz cynamonu. Jeśli lubisz smak i zapach przypraw korzennych, to zachęcam do skorzystania z domowej przyprawy do piernika. Ważnym krokiem jest korzystanie z mąki pszennej chlebowej typ 720. Jeżeli wolisz bardziej puszyste wypieki, to zamień tę mąkę na mąkę pszenną typ 650, a nawet 550. Poznaj przepis na apetyczne hot cross buns na Wielkanoc.
Hot cross buns – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: na 12 bułeczek
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
Zaczyn:
- 38 g mąki pszennej chlebowej typ 720,
- 190 g ciepłego mleka w temperaturze około 30 stopni Celsjusza,
- 5 g cukru,
- 8 g drożdży instant.
Ciasto na hot cross buns:
- wyrośnięty cały zaczyn,
- 340 g mąki pszennej chlebowej typ 720,
- 40 g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- 30 g cukru kryształu,
- 3 g soli,
- 3 g cynamonu,
- 80 g rodzynek,
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Pasta z mąki do formowania krzyżyka:
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 30 g oleju,
- 70 g wody.
Jak zrobić hot cross buns?
Sposób przygotowania:
- Składniki na zaczyn wymieszałam i odstawiłam na 45 minut. Najpierw mleko rozmieszaj z suchymi drożdżami, a następnie dodaj mąkę pszenną i cukier.
- Następnie przesiałam mąkę pszenną i wymieszałam z miękkim masłem.
- Przy pomocy robota kuchennego wymieszałam składniki do momentu uzyskania struktury mokrego piasku.
- Do mąki z masłem dodałam jajko, cukier, sól, cynamon, kandyzowaną skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszałam.
- Na koniec dodałam wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszałam do całkowitego połączenia.
- Ciasto na hot cross buns przełożyłam na delikatnie oprószony mąką ziemniaczaną blat i wyrabiałam ręcznie przez 5 minut. Składniki powinny stworzyć zwartą kulę.
- Do wyrobionego ciasta dodaj namoczone, odsączone i oprószone mąką rodzynki.
- Ciasto na hot cross buns przykryłam zwilżoną ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
- W tym momencie ciasto odgazowałam i ponownie odstawiła do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 bułeczek o wadze 60 g.
- Następnie umieściłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
- Bułeczki hot cross buns układałam w odstępach około 2 cm, aby nie złączyły się po wyrośnięciu.
- Uformowane bułeczki hot cross buns przykryłam zwilżonym wodą ręcznikiem kuchennym i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Powinny podwoić objętość.
- W międzyczasie przygotowałam pastę z mąki, wody, oleju i ekstraktu waniliowego, którą wykonałam krzyżyki na wierzchu hot cross buns.
- Taką pastę włożyłam do rękawa cukierniczego.
- Na wyrośnięte bułeczki hot cross buns wyciskałam pastę z dwóch przecinających się pośrodku linii w pionie i w poziomie tworzących krzyżyk.
- Bułeczki hot cross buns piekłam przez 15 minut w 210° Celsjusza z funkcją termoobiegu.
Po upieczeniu bułeczki hot cross buns można posmarować syropem cukrowym lub przed pieczeniem dokładnie posmarować rozkłóconym białkiem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?