MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarmuż i inne warzywa liściaste są niezwykle pożywne, bogate...
fot. Eva Bronzini / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

3. Jarmuż

Jarmuż i inne warzywa liściaste są niezwykle pożywne, bogate w witaminy A i K oraz żelazo, a ich spożywanie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak podobnie jak w przypadku wszystkich produktów, EWG zaleca wybór jarmużu, który jest uprawiany organicznie. Dlaczego? Ponieważ prawie 60 proc. próbek jarmużu sprzedawanych w USA było zanieczyszczonych pozostałościami pestycydów, który Agencja Ochrony Środowiska uważa za możliwy czynnik rakotwórczy.

Zobacz również

50 złotych za bilet na sparing ekstraklasowego klubu. "Co za wstyd!"

50 złotych za bilet na sparing ekstraklasowego klubu. "Co za wstyd!"

Nawałnica wyrządziła ogromne szkody w powiecie kolskim

Nawałnica wyrządziła ogromne szkody w powiecie kolskim

Polecamy

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Ta kawa chłodzi i odchudza. Dodaj do niej azjatyckiego króla przypraw

Ta kawa chłodzi i odchudza. Dodaj do niej azjatyckiego króla przypraw

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny