Co zrobić z jagodami? Najlepsze przepisy z jagodami. Zobacz co proponuje Okrasa, Gessler, Starmach
Zupa jagodowa Okrasy - przepis
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 laski cynamonu
1 małe kłącze świeżego imbiru
10 ziaren kardamonu
150 g surowego wędzonego boczku
1 łyżka cukru
500 g czarnych jagód
100 ml słodkiej śmietanki 30%
1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, grubo mielony pieprz,
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotować pod przykryciem do miękkości w małej ilości osolonej wody.
Na zimną patelnię położyć surowy boczek pokrojony w grube kawałki. Na wolnym ogniu wytopić na skwarki. Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do boczku i smażyć do delikatnego zarumienienia.
Do naczynia z wodą wrzucić cynamon, plasterki świeżego imbiru i ziarna kardamonu. Dorzucić cukier i gotować wszystko przez kilkanaście minut na wolnym ogniu.
Odcedzić cynamon i kardamon, zostawić imbir. Dosypać czarne jagody, część z nich zostawić na koniec. Gotować dalej przez kilkanaście minut.
Słodką śmietankę mieszać z mąką ziemniaczaną, hartować gorącym wywarem i dolewać do zupy mieszając. Chwilę jeszcze gotować aż mąka zagęści zupę i na końcu dorzucić pozostałe świeże jagody.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami i okrasą z boczku i cebuli.
źródło: karolokrasa.pl