Człuchów. Poznaj Mistrzów Smaku 2018 w powiecie człuchowskim !!!
Mariusz Wiese
Mariusz Wiese z Restauracji Angelika w Debrznie (na zdjęciu w środku) zwyciężył w kategorii „Kucharz Roku 2018” w naszym kulinarnym plebiscycie. Pan Mariusz jest kucharzem młodym, a to, że to co robi jest doceniane przez klientów restauracji przyjmuje z ogromną satysfakcją. Jak to się stało, że został kucharzem? - Tak naprawdę chciałem zostać cukiernikiem i jedynie przypadek sprawił, że zostałem kucharzem – mówi lider głosowania. - Po namyśle, dojściu do porozumienia z kolegą zdecydowałem jednak uczyć się gotowania. Gotować tak naprawdę zaczynał podczas szkolnych praktyk. Odbywał je w Sępólnie Krajeńskim, nie mieszka bowiem w Debrznie, ani nawet w województwie pomorskim. Nie żałuje swojego wyboru. - To zawód, gdzie można się rozwinąć – mówi Mariusz Wiese. - Staram się dążyć do tego, żeby być coraz lepszym. Staram się szukać czegoś nowego, rozwijać się. Przede wszystkim lubię to co robię. We wrześniu minie sześć lat od kiedy pracuje w Angelice w Debrznie. Czego się tu nauczył? Na pewno podszlifowałem to czego nauczyłem się wcześniej, w trakcie nauki – mówi kucharz. - Staram się coś dodawać, coś ulepszać… Staram się dużo czytać, być w różnych miejscach, gdzie nauczę się czegoś nowego... Z którego przepisu jest najbardziej dumny? - Bardzo lubię robić kaczkę z jabłkiem – mówi pan Mariusz. - Jestem też zadowolony z kotleta pasterskiego w swoim wykonaniu. Co sprawia największą radość kucharzowi z Debrzna? - Na pewno zadowolenie klientów i pusty talerz – mówi. - Poza tym dobra atmosfera w pracy. Świetnie się dogadujemy w zespole. To sprawia, że do pracy przychodzę z przyjemnością.