Historia firmy Goodvalley w Polsce i na Pomorzu sięga roku 1994. To właśnie wówczas jej założyciel, Duńczyk Tom Axelgaard, postanowił spróbować produkcji rolnej w Polsce. Choć pomysł był ryzykowny, zdecydował się wydzierżawić od Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa część ziemi, na której wcześniej funkcjonowały Państwowe Gospodarstwa Rolne. Jego ideą od początku było prowadzenie zrównoważonego rolnictwa, a docelowo - rozszerzenie działalności o produkcję trzody chlewnej. Tak rozpoczęła się historia firmy Poldanor. Produkcja zwierzęca została natomiast zapoczątkowana w roku 1999 przez firmę Prime Food. Obecnie obie firmy funkcjonują pod jedną nazwą Goodvalley i wspólnie tworzą system zrównoważonej produkcji "od pola do stołu". Polega ona na krótkich łańcuchach dostaw - pasza dla zwierząt produkowana jest niedaleko chlewni, dzięki czemu zmniejsza się wpływ produkcji na środowisko.
3 dekady historii
Przedsięwzięcie zaczęte przed laty odniosło sukces mimo początkowo dużych obaw i przeszkód. Dowodem na to, że duński plan działalności w Polsce był strzałem w dziesiątkę, jest obchodzony właśnie jubileusz 30-lecia. Połączona produkcja roślinno-zwierzęca owocuje produktami mięsnymi z Przechlewa, które mają duże grono konsumentów i rozpoznawalną markę "Dolina Dobra" obecną w wielu sklepach w całej Polsce. Dodatkowo firma inwestuje w biogazownię.
- 30 lat to jest piękny wiek – wiek, w którym trochę już się wie, co się zrobiło, natomiast tak naprawdę dopiero się myśli o tym, co można zrobić. W głowie już trochę więcej oleju, a ciało jeszcze pozwala na wiele dobrego. Dzisiejsza okazja jest wyjątkowa nie tylko dlatego, że to jest 30 lat istnienia Goodvalley w Polsce. To również 20 lat istnienia Goodvalley w Ukrainie. 25 lat temu przejęliśmy zakłady mięsne, także dopięliśmy wtedy nasz łańcuch „od pola do stołu”. Mamy też 15-lecie naszej biogazowni w Koczale – największej biogazowni, na której operujemy. Ale też 10-lecie naszej jednej z największych i najnowocześniejszej fermy matecznej w agroparku Chojna. A z takich ciekawych okazji – 20-lecie naszego raportowania niefinansowego - mówił podczas otwarcia jubileuszu Paweł Nowak, prezes Goodvaley Polska.
Fachowcy o nowoczesnym rolnictwie
Podczas pierwszej części obchodów 30-lecia organizatorzy skupili się na dwóch panelach eksperckich, do których zaproszeni zostali przedstawiciele nauk o rolnictwie i biznesu z branży spożywczej. Tematyka pierwszej dyskusji dotyczyła odpowiedzi na pytanie, czym jest dobre rolnictwo - chodziło głównie o rozwiązania przyszłości związane z dużymi gospodarstwami. Drugi panel był bardziej marketingowy. Jego temat brzmiał "Jak "ugryźć" konsumenta, czyli wyzwania i trendy współczesnego rynku FMCG". Eksperci przybliżyli słuchaczom swoje przemyślenia na temat wizerunku branży mięsnej i ciekawych pomysłów na przyciągnięcie klienta do zakupu.
Następnie nastąpił występ dzieci z Gminnego Ośrodka Kultury w Koczale - młodzi ludzie zaprezentowali eleganckiego walca w parach. Ciekawostką jest to, że przygotowała ich instruktorka pochodząca z Ukrainy będąca jednocześnie pracownicą Goodvalley. Część tancerzy to dzieci osób zatrudnionych w firmie.
Moc wspomnień i podziękowań
Po przerwie na lunch przyszedł czas na oficjalne przemówienia, podziękowania i wspomnienia. A trzeba przyznać, że do powiedzenia było mnóstwo. Firma Goodvalley współpracuje bowiem z wieloma podmiotami - uczelniami wyższymi o profilu rolniczym, szkołami ponadpodstawowymi, samorządem i lokalną społecznością. Do dziś przy takich okazjach często wspomina się okoliczności powstania firmy - jej działalność początkowo pozwoliła na zatrudnienie wielu osób, które wcześniej straciły pracę w PGRach na terenie gmin Przechlewo, Koczała i Rzeczenica. Wówczas zatrudnienie 1200 osób było dla wielu rodzin prawdziwym ratunkiem. Obecnie firma angażuje się w liczne akcje społeczne i sportowe. Z tych względów Rada Gminy Przechlewo przyznała Tomowi Axelgaardowi tytuł honorowego mieszkańca, co nagrodzony przyjął z dużym wzruszeniem.
Obecnie podkreśla się dużą rolę firmy w kształceniu młodych ludzi, którzy uczą się na kierunkach i profilach rolniczych - stąd wiele ciepłych słów popłynęło ze strony zaproszonych wykładowców i dziekanów uczelni. Wśród gości byli przedstawiciele między innymi Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i Uniwersytetu Rolniczego w Poznaniu. Nie zabrakło także przedstawicieli szkół średnich, w których Goodvalley ma klasy patronackie i umożliwia młodym ludziom zdobywanie nowoczesnej wiedzy w praktyce.
Jubileusz 30-lecia firmy Goodvalley w Polsce to także możliwość przedstawienia planów firmy na przyszłość - przede wszystkim rozwijanie marki i kontynuowanie praktyk sprzyjających tworzeniu etycznych i dobrych jakościowo produktów. Nie bez znaczenia są także wyzwania Zielonego Ładu i innych regulacji zewnętrznych. Więcej o historii i planach firmy można przeczytać w specjalnie wydanej na tę okazję książeczce autorstwa Grzegorza Brodziaka - prezesa Goodvalley Agro, który z firmą związany jest od samego początku jej istnienia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Znaleziono ślady ptasiej grypy w Teksasie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?