Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu. Samorządy „sypnęły” groszem. ZDJĘCIA

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu. Samorządy „sypnęły” groszem. ZDJĘCIA

Real wziął rewanż na City za blamaż sprzed roku. Bayern wyrzucił reprezentanta Polski

Real wziął rewanż na City za blamaż sprzed roku. Bayern wyrzucił reprezentanta Polski

Polecamy

Pod prąd "korytarzem życia". W tym gronie kierowca auta na śremskich blachach

Pod prąd "korytarzem życia". W tym gronie kierowca auta na śremskich blachach

Piastonalia 2024. Gwiazdą wieczoru zespół IRA oraz Żabson i Kubańczyk

Piastonalia 2024. Gwiazdą wieczoru zespół IRA oraz Żabson i Kubańczyk

Trener skoczków narciarskich ma nowych asystentów

Trener skoczków narciarskich ma nowych asystentów