Pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym zajęła Maria Brzozowska-Johansen. Przyznała, że przepis dostała jakiś czas temu od bratanicy.
- W domu wszystkim ta potrawa smakowała, to pomyślałam, że właśnie ją zrobię na konkurs. Jestem naprawdę zaskoczona wygraną – powiedziała nam Maria Brzozowska-Johansen i zdradziła przepis.
- Karkówkę kroimy w nieduże kawałki. Należy ją obsmażyć z obu stron ale nie dłużej, jak po dwie minuty. Karkówkę trzeba przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i wlać specjalną zalewę. Biorę do niej szklankę wody, szklankę koncentratu pomidorowego pikantnego, po łyżce cukru, soli i pieprzu oraz dwie łyżki octu i pół kostki rosołowej. Wszystko trzeba zagotować. Wlać do karkówki i piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza
– wyliczała laureatka. W nagrodę otrzymała zestaw garnków.
- Karkówka była obłędna. Miała wyważony smak. Była i pikantna, i lekko słodka i słona – wyliczała juror Sylwia Garska-Chmarycz., która zwyciężczyni podarowała swoja książkę.
Drugie miejsce w konkursie otrzymała lasagne przygotowana przez Wiolettę Nowak, a trzecie żeberka, które przyrządziła Agnieszka Nowak.
Jurorzy - Sylwia Garska-Chmarycz, Katarzyna Paczkowska z MoniQ Catering w Człuchowie i wójt Rzeczenicy Marcin Szulc – skosztowali w sumie siedem potraw, w tym pierogi z barszczykiem czy sałatka śledziowa lub naleśniki.
Atrakcją był nie tylko konkurs kulinarny ale też gotowanie z finalistką MasterChefa. Trzeba przyznać, że w kuchni czuje się, jak ryba w wodzie. A skoro tak, to wśród potraw, jakie ugotowała dla mieszkańców Olszanowa w świetlicy były krewetki w sosie rosemary oraz zupa bouillabaisse z krewetkami, ostrygami, łososiem i leszczem. Szkoda, że nie można tym artykułem przekazać zapachu… Były też praktyczne porady, jak przygotować krewetki, jak zrobić oliwę z pietruszką, jak pokroić warzywa w tzw. julienne…
Na zakończenie spotkania aż trudno było opanować się przed wylizaniem talerzyka. Wszystko co powstało, zarówno konkursowe dania, jak i przygotowane przez finalistkę MasterChefa, można było zjeść. Ze smakiem. I to jakim!
Projekt pod nazwą „Olszanowo gotuje zdrowo i żyje na sportowo” jest realizowany w ramach konkursu grantowego „Działaj lokalnie 2021”. Jest to program Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Lokalna Grupa Działania – Naszyjnik Północy. W ramach spotkań 15 mieszkanek Olszanowo uczestniczyło w zajęciach kulinarnych i tanecznych.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?