Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków: Projekt "Szkolne smaki" - czyli zdrowe żywienie dzieci w szkołach

Martyna Janekowicz
Typowa stołówka szkolna kojarzy się z rozgotowanymi ziemniakami i kotletem schabowym, w którym jest więcej panierki niż mięsa... Nie jest to zbyt apetyczny zestaw, a na pewno nie jest odżywczy. Szkoły, poza realizowaniem programów nauczania, powinny również kształtować w dzieciach i młodzieży prawidłowe nawyki żywieniowe oraz propagować aktywność fizyczną.

W związku z tym sklepiki oraz stołówki szkolne powinny być wzorem do naśladowania. Nie ma w nich miejsca dla produktów i posiłków o niskiej wartości odżywczej, które nie są polecane w diecie cały czas rozwijających się i rosnących uczniów. Pragnąc wspomóc jednostki oświatowe w kreowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych, Fundacja Banku Ochrony Środowiska uruchomiła innowacyjny projekt skierowany do szkół wszystkich stopni, tj. podstawowych, gimnazjalnych, ponadgimnazjalnych.

„Szkolne smaki” to najnowszy projekt Fundacji BOŚ, realizowany w ramach programu „Aktywnie po zdrowie”. Jest to ogólnopolski cykl konferencji dla dyrektorów szkół i warsztatów kulinarnych dla pracowników stołówek szkolnych, polegający na edukacji w zakresie wprowadzenia do szkół nowoczesnego systemu zdrowego żywienia, zgodnego z zalecanymi normami w żywieniu dzieci i młodzieży. Projekt składa się z dwóch części: konferencyjnej i warsztatowej.

Podczas konferencji, skierowanych do osób odpowiedzialnych za organizację i zarządzanie stołówkami szkolnymi, czyli przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego, dyrektorów szkół oraz intendentów są poruszane zagadnienia dotyczące:

- Regulacji prawnych systemu żywienia w szkołach w oparciu o istniejące przepisy oraz planowane zmiany,
- Zagadnień dietetycznych dotyczących żywienia zbiorowego wraz z normami żywieniowymi dla dzieci i młodzieży,
- Projektów edukacyjnych z tematyki prozdrowotnej realizowanych przez Fundację Banku Ochrony Środowiska, a także Fundację „Szkoła na Widelcu”, które wspierają proces wdrażania nowoczesnego systemy zdrowego żywienia dzieci i młodzieży.

Konferencjom towarzyszą warsztaty kulinarne, adresowane do pracowników stołówek bezpośrednio przygotowujących posiłki. Warsztaty te pomagają w doborze produktów zalecanych przez dietetyków, jak również w doborze zalecanych technik kulinarnych. Warsztaty kulinarne odbywają się w szkołach gastronomicznych współpracujących z organizatorami projektu.

Dotychczas odbyło się już 5 konferencji: w Łodzi, Katowicach, Lublinie, Poznaniu i we Wrocławiu - obecnie będą odbywać się kolejne, w tym w Krakowie.

Więcej informacji o projekcie można znaleźć na stronie "Aktywnie po zdrowie" oraz "Szkolne smaki"..

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto