MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)...
fot. Pixabay

Oto najlepsze zalewy do ogórków. 10 przepisów, których mogłeś nie znać. Jak przygotować zalewę do ogórków? Sprawdź TOP 10! [28.07.2023 r.]

Ogórki "na słodko"

3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)

Składniki na zalewę

1 litr octu winnego
1 kg cukru
3 łyżki gorczycy
2 łyżki soli
0,5 litra wody

Wykonanie 

Ogórki pokroić ze skórką w plastry około 3 mm. Zasolić je połową soli, zostawić na 12 godzin często mieszając.
Zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśnięte ogórki. Gotować kilka minut, ewentualnie dosolić do smaku. Gorące wkładać do słoików.
Zakręcić. Pasteryzować w temperaturze 85-90 stopni 10 minut.

Zobacz również

Amagi otwiera nowe biuro w Łodzi, wzmacniając swoją pozycję na rynku technologii

Amagi otwiera nowe biuro w Łodzi, wzmacniając swoją pozycję na rynku technologii

Lwy Albionu zagrają na miarę oczekiwań? Gdzie oglądać mecz Anglia - Szwajcaria?

Lwy Albionu zagrają na miarę oczekiwań? Gdzie oglądać mecz Anglia - Szwajcaria?

Polecamy

Życiowe rewolucje, przypływ gotówki i gorące uczucie. To czeka cię w lipcu

TYLKO U NAS
Życiowe rewolucje, przypływ gotówki i gorące uczucie. To czeka cię w lipcu

Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

HIT DNIA
Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

Tragedia w Raciniewie. Samochód uderzył w drzewo, kobieta zginęła na miejscu

Tragedia w Raciniewie. Samochód uderzył w drzewo, kobieta zginęła na miejscu