Oto tradycyjne i wyjątkowe alkohole z Pomorza! Kaszubska nalewka bursztynowa czy pomorskie piwo? Lista regionalnych trunków
Wódka gdańska - goldwasser
„Gdańska gorzałka, toruński piernik, krakowska panna, warszawski trzewik najlepsze rzeczy w Polsce" głosi stare przysłowie przytoczone w opracowaniu Z. Przybylaka „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska". Podobno w XVI w. w Gdańsku przepalano gorzałkę na taką skalę, że zaczęło brakować drewna opałowego, dlatego miasto zaczęło wydawać koncesje dla bimbrowników. Produkowano gorzałkę od najtańszych do znacznie bardziej luksusowych gatunków, z dodatkiem ziół i korzeni. Słynny, anyżowy goldwasser to likier o mocnym korzennym smaku i zapachu, gęstej konsystencji z wirującymi blaszkami złota. Receptura trunku przypisywana jest menonicie z Brabancji, osiadłemu w Gdańsku, na początku XVI w. Ambrosienowi Vermöllenowi. Oryginalna receptura goldwassera nie zachowała się. Przekazywano ją ustnie, wraz z modyfikacjami, których było całkiem sporo. Od początku XVIII produkcją zajmowała się słynna wytwórnia "Der Lachs".