Jeszcze kilkanaście lat temu lokalne kawiarnie sprowadzały gotowe wypalone ziarna kawy, gotowe do zaparzenia. Jednak z biegiem czasu zjawisko to zaczęło zanikać, wraz z liczbą powstających palarni. W skali kraju jest ich obecnie ponad kilkaset. Śląsk stanowi zaledwie niewielki odsetek tej liczby – znajdziemy tu około kilkudziesięciu. Jedną z nowych palarni jest „Kawuszka” zlokalizowana w Siemianowicach Śląskich, przy ulicy Krupanka 25, tuż przy szybie "Bańgów".
Jakie produkty oferuje „Kawuszka”?
Palarnia skupia się przede wszystkim na sprowadzaniu zielonych ziaren kawy, ze sprawdzonych, dobrych źródeł. Dba o to, by smak kawy był niepowtarzalny, a prawdziwi znawcy byli zadowoleni z jej zapachu i aromatu.
Posiadamy w wyposażeniu specjalne urządzenia, określające parametry wypalanych ziaren. Dzięki nim wiemy, czy kawa spełnia nasze standardy. – tłumaczy Tomasz Szczerba, właściciel palarni Kawuszka.
Ziarna kawy sprowadzane są z Brazylii, Meksyku, Rwandy oraz Gwatemali. Na miejscu są pakowane do szczelnych worków, by nie straciły aromatu, koloru, wilgotności, ale także i smaku. Właściciele palarni zamawiają ziarna od zaufanych importerów. Następnie kawa leży w wielkich jutowych workach i czeka na swoją kolej do wypalenia.
Pierwszy rodzajem kawy, jaką można było kupić w Kawuszce, była Brazylia Cerrado Patrocinio, uprawiana w brazylijskim regionie Cerrado Mineiro. Po skosztowaniu można wyczuć lekką goryczkę z delikatną nutą orzechów laskowych. Ten rodzaj kawy to tzw. speciality, czyli najwyższej jakości, która jest jasno lub średnio palona. W rankingu jakości, kawy te otrzymują od 80 do 100 punktów. Brazylia Cerrado z Kawuszki otrzymała ich 83.
Innymi rodzajami kawy są także: Kawa mielona Guatemala SHB EP, Kawa mielona Malawi RFA, Kawa mielona Honduras HG EP, Kawa mielona Mexico SHG EP, kawa ziarnista Kawuszka Rwanda Muhondo Honey (przelew) 100% Arabica. Każda z nich ma swój wyrazisty smak. Niektóre z nich mają wyczuwalny smak goryczki, a inne wyróżniają się delikatnym, kwiatowym posmakiem. Konkretny smak kawy zależy oczywiście od plantacji, na której jest uprawiana.
Oczywiście dużo zależy od plantacji, na której jest uprawiana, ale zmienne warunki atmosferyczne mogą wpływać na jej niepowtarzalny smak. – wyjaśnia nam Dariusz Grzegorzak, właściciel Kawuszki.
Oprócz tego w swojej ofercie Kawuszka ma także herbaty sypane, których oferta rozszerzana jest na sezon jesienno-zimowy oraz dobrej jakości czekolady, z orzechami i owocami.
Warto w tym miejscu wspomnieć, że palarnia Kawuszka prowadzi działania charytatywne. 10% ze sprzedaży kawy Coffi Neri Nereusz trafia do Stowarzyszenia Świętego Filipa Nereusza. Organizacja powstała po to, by wspierać rozwój tych, którym szczególnie trudno, zarówno dzieci, młodzieży, jak i osób dorosłych. Swoją siedzibę ma w Rudzie Śląskiej, przy ulicy Leśnej 37.
Od finansów po palarnię kawy
Tomasz Szczerba i Dariusz Grzegorzak jeszcze rok temu zajmowali się branżą finansów. Jednak w pewnym momencie poczuli znużenie w związku z wykonywaną pracą i postanowili założyć coś swojego. Od zawsze lubili pić kawę i interesowali się nią, to też uznali, że założenie palarni w dobie pandemii koronawirusa będzie dobrym pomysłem na biznes. Jednak zanim otworzyli swoją nową działalność przeszli szkolenie u drugiego wicemistrza świata w wypalaniu kawy - Mateusza Karczewskiego, który w 2019 roku został również Mistrzem Polski w paleniu kawy. Przy tworzeniu nowego biznesu, przyjaciołom pomagała żona pana Dariusza - Ewa Walasek-Grzegorzak, która zajmuje się w Kawuszce sprawami marketingowo-graficznymi. Kobieta sama projektuje naklejki przyklejane na opakowania kaw.
Palarnia została otwarta 9 listopada 2020 roku. Początkowo działa wyłącznie online, na stronie internetowej kawuszka.pl. Jednak z miesiąca na miesiąc, gdy goście zaczęli pojawiać się przy ulicy Krupanki 25, właściciele urządzili lokal tak, by pojedyncze osoby, mogły wziąć kawę na wynos oraz zobaczyć produkty na żywo.
Pamiętam, jak kiedyś przyszedł do nas pierwszy gość, a lokal nie był dostosowany do odwiedzin klientów. Wtedy postanowiliśmy urządzić Kawuszkę tak, by klienci mogli nas odwiedzać i kupować produkty na miejscu. – wspomina Dariusz Grzegorzak.
W palarni, w osobnym pomieszczeniu znajduje się wielki piec, który wypala zielone ziarna kawy. Do niego doprowadzona jest rura, która odprowadza ulatniający się gaz. Oprócz tego w Kawuszce znajduje się kuchnia, magazyn oraz pomieszczenia gospodarcze.
Właściciele mają w planach rozbudowanie oferty online o plakaty kawowe, które każdy zainteresowany będzie mógł powiesić u siebie w domu. Innym kierunkiem rozwoju jest wprowadzenie kaw z Kawuszki do lokalnych delikatesów, by klienci mogli znaleźć je w sklepikach blisko siebie.
Światowy Dzień Kawy w Kawuszce
W środę, 29 września obchodzony jest Światowy Dzień Kawy. Z tej okazji palarnia postanowiła zorganizować obchody tego święta. Klienci, którzy tego dnia zrobią stacjonarne zakupy, przy ulicy Krupanki otrzymają los. Nagrodami do zdobycia będą: kawa, herbata, bon na sklep internetowy, a nawet zobaczenie całego procesu wypalania kawy i napicie się jednej filiżanki z tych ziaren.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?