![Mariusz Wiese, Restauracja Angelika w Debrznie, I miejsce w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/55/87/5b51725664f1d_o_large.jpg)
Powiat człuchowski. Przedstawiamy liderów w plebiscycie Mistrzowie Smaku
Mariusz Wiese
Mariusz Wiese, Restauracja Angelika w Debrznie, I miejsce w kategorii: Kucharz
Mariusz Wiese z Restauracji Angelika w Debrznie jest dość zdecydowanym liderem w kategorii „Kucharz Roku 2018” w naszym kulinarnym plebiscycie. Pan Mariusz jest kucharzem młodym, a to, że to co robi jest doceniane przez klientów restauracji przyjmuje z ogromną satysfakcją.
Jak to się stało, że został kucharzem?
Tak naprawdę chciałem zostać cukiernikiem i jedynie przypadek sprawił, że zostałem kucharzem – mówi lider głosowania. - Po namyśle, dojściu do porozumienia z kolegą zdecydowałem się jednak na to aby uczyć się gotowania.
Gotować tak naprawdę zaczynał podczas szkolnych praktyk. Odbywał je w Sępólnie Krajeńskim, nie mieszka bowiem w Debrznie, ani nawet w województwie pomorskim. Nie żałuje swojego wyboru.
- To zawód, gdzie można się rozwinąć – mówi Mariusz Wiese. - Staram się dążyć do tego, żeby być coraz lepszym. Staram się szukać czegoś nowego, rozwijać się. Przede wszystkim lubię to co robię.
We wrześniu minie sześć lat od kiedy pracuje w Angelice w Debrznie. Czego się tu nauczył?
- Na pewno podszlifowałem to czego nauczyłem się wcześniej, w trakcie nauki – mówi kucharz. - Staram się coś dodawać, coś ulepszać… Staram się dużo czytać, być w różnych miejscach, gdzie nauczę się czegoś nowego...
Z którego przepisu jest najbardziej dumny?
Bardzo lubię robić kaczkę z jabłkiem – mówi pan Mariusz. - Jestem też zadowolony z kotleta pasterskiego w swoim wykonaniu.
Co sprawia największą radość kucharzowi z Debrzna?
- Na pewno zadowolenie klientów i pusty talerz – mówi. - Poza tym dobra atmosfera w pracy. Świetnie się dogadujemy w zespole. To sprawia, że do pracy przychodzę z przyjemnością.