Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś pomorska pieczona...
fot. 123rf

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Gęś pomorska pieczona

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek. Smak: aromat owocowo-mięsny.

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Zobacz również

Najlepsze technikum w Rzeszowie. Najnowszy ranking na podstawie osiągnięć uczniów

NOWE
Najlepsze technikum w Rzeszowie. Najnowszy ranking na podstawie osiągnięć uczniów

Łódzki Świat Nieruchomości - poznaj 10 najlepszych Agentów Nieruchomości w Łodzi
Materiał informacyjny

NOWE
Łódzki Świat Nieruchomości - poznaj 10 najlepszych Agentów Nieruchomości w Łodzi

Polecamy

Czy warto jeść granaty? Jakie właściwości mają te owoce?

Czy warto jeść granaty? Jakie właściwości mają te owoce?

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Pomysł na wycieczkę? Zamek Krzyżtopór to skarbiec historii i ciekawostek