Praca w restauracji okazała się stabilna. Pandemia koronawirusa nie zatrzymała McDonald`s. Restaurację są otwarte dla gości

Materiał powstał we współpracy z McDonald's
Pandemia zmieniła naszą codzienność. W branży gastronomicznej czas na chwilę się zatrzymał. W marcu niepewność o jutro sięgała zenitu. Dziś działamy w nowej normalności, w której zasady higieny i bezpieczeństwa są pilnie przestrzegane na każdym kroku.Właściciele restauracji mocno odczuli tzw. lockdown, czyli czasową społeczną izolację. Za oknami już jesień a w branży gastronomicznej wciąż widać zmiany.

Koronawirus a praca restauracji. Jakie były największe wyzwania?

Branża gastronomiczna nie miała łatwego zadania w znalezieniu się w nowej rzeczywistości. Lockdown zupełnie zamknął drzwi wielu biznesom.

Przetrwali najwytrwalsi. W wielu restauracjach utrzymanie stanowisk oraz jakiejkolwiek działalności było priorytetem. Jak ten trudny czas wspominają sami przedsiębiorcy? To ważne pytanie zadaliśmy jednemu z franczyzobiorców McDonald’s.

„Na początku była niepewność, brak świadomości jak to się może rozwinąć, jakie będą dalsze kroki…” - mówił Jerzy Miąsko, który prowadzi 6 restauracji McDonald’s w Elblągu (2), Grudziądzu, Malborku, Pruszczu Gdańskim i Starogardzie Gdańskim.

Odmrażanie gospodarki, czyli jak szybko McDonald`s dostosował się do nowej rzeczywistości

Od początku zamknięcia branża gastronomiczna starała się działać po to, by być dostępna dla swoich Klientów. Uruchomienie dostaw do domu, zamówień online i odbioru osobistego stały się faktem nawet tam, gdzie wcześniej taka usługa nie była dostępna.

„Firma opracowała jasne procedury. To sytuacja, która idealnie pokazuje jaka siła drzemie w dużej organizacji. Synergia wspólnych doświadczeń i dzielenie się spostrzeżeniami dało podstawy do stworzenia najlepszych rozwiązań. Wszystkie decyzje były podejmowane i wprowadzane w życie szybko i sprawnie. Co najważniejsze – nasi goście docenili te działania.” - komentuje Jerzy Miąsko.

Prowadzenie biznesu to praca zespołowa. Zrozumienie wprowadzanych zmian oraz napiętej sytuacji można było poczuć także wśród pracowników. W jednej z restauracji McDonald`s do właściciela przyszedł młody pracownik, który z pełnym zrozumieniem podszedł do czekających wszystkich zmian, czyli zmniejszenia wymiaru czasu pracy lub przejścia na postojowe.

„Panie Jerzy, ja mieszkam z rodzicami, ja mogę iść na urlop bezpłatny - Takie postawy dawały siłę” - wspomina pan Jerzy Miąsko.

5 zasad bezpieczeństwa w McDonald`s

Aby zachować bezpieczeństwo w restauracjach McDonald’s powstały specjalne zasady, których trzymać się powinni zarówno pracownicy jak i goście.

  1. Zakryj usta i nos
    Przed wejściem do McDonald`s zakryj usta i nos. Można to zrobić maseczką ochronną, przyłbicą, półprzyłbicą, szalem albo chustką.
  2. Zdezynfekuj ręce
    Przy wejściu do restauracji, kioskach oraz toaletach znajdziesz dozowniki z płynem dezynfekującym.
  3. Płać zbliżeniowo
    Banki zwiększyły limit płatności, które można realizować bez zatwierdzania kodem PIN do 100 zł. W McDonald`s zapłacisz także telefonem.
  4. Twoje zamówienie będzie podane do stolika
    Wszystkie powierzchnie McDonald`s są na bieżąco dezynfekowane przez specjalnie wyznaczonego do tego pracownika. Odległość pomiędzy stolikami jest bezpieczna, niektóre z nich wyłączone zostały z użycia. Zamówienia na miejscu pracownicy restauracji podają do stolika.
  5. Posiłki przygotowywane są w rękawiczkach
    W McDonald’s zawsze zwracano uwagę na bezpieczeństwo, pandemia tylko potwierdziła słuszność tej zasady. Wszystkie posiłki przygotowane są w rękawiczkach.

„Pracownicy podeszli do zmian z ogromnym zrozumieniem i wiedzą, że zdrowie ich oraz naszych gości jest w naszych rękach” - opowiada Jerzy Miąsko.

Materiał oryginalny: Praca w restauracji okazała się stabilna. Pandemia koronawirusa nie zatrzymała McDonald`s. Restaurację są otwarte dla gości - Pomorskie Nasze Miasto

Dodaj ogłoszenie