Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto do pizzy prosto z włoskiej pizzerii. Sprężyste, elastyczne i obłędnie smaczne. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Jak zrobić ciasto na pizzę jak z włoskiej pizzerii? Dowiesz się z kolejnych zdjęć w naszej galerii.
Jak zrobić ciasto na pizzę jak z włoskiej pizzerii? Dowiesz się z kolejnych zdjęć w naszej galerii. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto na pizzę powinno być elastyczne i sprężyste. Można to osiągnąć dzięki kilku łatwym trikom, prosto od włoskiego szefa kuchni. Wypróbuj nasz przepis na najlepsze ciasto do pizzy i zachwyć rodzinę doskonałym wypiekiem, jak z neapolitańskiej pizzerii.

W skrócie

Jeśli oglądałaś film „Jedz, módl się, kochaj”, to pewnie pamiętasz scenę, w której bohaterka, grana przez Julię Roberts odwiedza słynną pizzerię w Neapolu i stwierdza: „Jestem w związku z moją pizzą”. Rzeczywiście w neapolitańskiej pizzy można się zakochać. I nie chodzi tylko o smak, ale również teksturę ciasta, które powinno być delikatne i jednocześnie sprężyste. Za obie te rzeczy odpowiada gluten, a włoscy mistrzowie kuchni mogą się doktoryzować z jego obróbki. Wiedzą też, co zrobić, żeby pizza była lekkostrawna, a ja zdradzę ci tę sztuczkę.

Będąc w Neapolu, poznałam kilka trików, dzięki którym ciasto na pizzę wychodzi idealne, dokładnie takie, jak we włoskiej pizzerii. Co ważne, ciasto na pizzę nie powinno rosnąć zbyt szybko, a najlepiej jeśli ten proces trwa kilka godzin. Ważna będzie także temperatura wody i kolejność dodawania składników. Przepis nie jest skomplikowany, ale trzeba przestrzegać wszystkich wskazówek. Poznaj tajniki przygotowania ciasta i zrób pizzę, w której można się zakochać.

Przepis na ciasto do pizzy – idealne ciasto jak z włoskiej pizzerii

Czas przygotowania: 20 minut wyrabiania ciasta + kilka godzin na wyrastanie ciasta
Porcja: 4 pizze
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 800 g mąki 00,
  • 500 ml zimnej wody,
  • 25 g soli,
  • 1 g świeżych drożdży.

Na sos do pizzy:

  • włoskie pomidory w puszce,
  • łyżka oliwy,
  • sól.

Dodatkowo:

  • ulubione dodatki, np. salami, papryka, oliwki, mozarella.

Polecam także: 9 lekkich dań na romantyczną kolację we dwoje

Jak zrobić ciasto na pizzę?

  1. Najpierw przygotowałam 500 ml zimnej wody. Niska temperatura ciasta jest bardzo ważna. To dzięki niej ciasto wyrasta powoli (i tak powinno być), powstają silne struktury glutenowe, masa jest bardzo elastyczna, a pizza lekkostrawna.
  2. Do wody dodałam sól i dokładnie wymieszałam ten roztwór. Sol również jest istotna, ponieważ wpływa na pracę drożdży i nadaje ciastu odpowiednią strukturę. Nigdy nie mieszaj drożdży bezpośrednio z samą solą, ponieważ zaburzy to ich działanie.
  3. Do roztworu wody i soli dodałam ok. 80 g mąki i wymieszałam, aż powstała zawiesina. Dopiero w niej rozpuściłam drożdże.
  4. Stopniowo dodawałam resztę mąki.
  5. Kiedy ciasto zaczęło się wiązać, zaczęłam mocno ugniatać masę.
  6. Przełożyłam kulę ciasta na blat i dokładnie wyrobiłam, podsypując mąką.
  7. Gdy ciasto zrobiło się sprężyste, zostawiłam je na 2 godziny, pod przykryciem. To czas, w którym tworzą się mocne struktury glutenowe.
  8. Podzieliłam ciasto na 4 porcje i uformowałam z nich kulki. Ponownie odstawiłam na dwie godziny.
  9. W tym czasie przygotowałam prosty, ale najlepszy sos do pizzy: włoskie pomidory z puszki lekko zmiksowałam z łyżką oliwy i szczyptą soli.
  10. Ciasto rozwałkowałam i posmarowałam sosem. Ułożyłam na nim moje ulubione dodatki, po czym wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piekłam pizzę 10 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na ciasto do pizzy prosto z włoskiej pizzerii. Sprężyste, elastyczne i obłędnie smaczne. Lepszego przepisu nie znajdziesz - Strona Kuchni

Wróć na czluchow.naszemiasto.pl Nasze Miasto