Były łzy, najpierw ze stresu, później z radości, moc pracy, a przede wszystkim wielkie zaangażowanie, to wszystko zaprowadziło uczennice ZSP nr 2 w Bełchatowie na podium Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet.
Z tych zmagań bełchatowska reprezentacja przywiozła nie tylko wspaniały sukces, ale też wymierne nagrody - 7 tys. zł, które zostanie przeznaczone na wyposażenie pracowni w szkole oraz sprzęt cukierniczy wart 2 tys. zł.
Cukierniczy sukces należy do Nadii Grzejdziak z klasy drugiej i Aleksandry Paulińskiej z klasy czwartej, uczennic Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Romualda Traugutta w Bełchatowie. Dziewczyny do konkursu przygotowywały się pod czujnym okiem Beaty Duralskiej.
Wcześniej w szkole przeprowadzono eliminacje, na konkurs wysłano zgłoszenie z propozycją tortu oddającego hasło przewodnie konkursu. Konkurencja była bardzo ostra, bo ostatecznie do finału zakwalifikowało się tylko sześć drużyn z całej Polski. Reprezentacja "Traugutta" była jedyną szkołą z województwa łódzkiego.
Nadia i Ola na konkurs jechały oczywiście ze sprawdzonym wcześniej przepisem na tort piernikowy, który jednak ulegał nieco modyfikacji w trakcie przygotowań. W tym roku tematem przewodnim konkursu było hasło "Mikołaj Kopernik wstrzymał Słońce, ruszył ziemię. W takim klimacie dziewczyny przygotowały swój tort.
Bełchatowska ekipa zachwyciła jury tortem nazwanym "Przekładaniec kopernikowski - słodka energia przyszłości". Tort składał się z biszkoptu piernikowego, kolejną warstwę stanowiła chrupiąca masa orzechowa, na którą nałożono mus czekoladowy z kardamonem w którym zatopiona była wkładka malinowa. Całości dopełnił mus z winem reńskim, na bazie białej czekolady, polany polewą lustrzaną.
- To przepis autorski - mówi Beata Duralska. - Powstał wspólnymi siłami, metodą prób i błędów. Trochę zmieniałyśmy go po drodze, bo do eliminacji zamiast wkładki malinowej miałyśmy pomarańczową, ale ona nam się nie do końca sprawdziła.
Reprezentacja "Traugutta" podała też deser - "Cztery pory roku". Jego podstawa to mus z serka mascarpone z dodatkiem wanilii i rumu. W środku była żelka morelowa (morele gotowane w winie z dodatkiem szafranu, następnie miksowane i mrożone), wszystko ułożone było na "ziemi orzechowej" złożonej z biszkoptu piernikowego, prażonych orzechów, czekolady. Do dekoracji użyto świeże truskawki i jadalne kwiaty oraz maliny i tarta beza.
Jury, któremu przewodniczyła Aleksandra Sowa-Trzebińska, córka założycieli słynnej sieci cukierni Sowa. Członkowie jury pod uwagę brali oczywiście smak deseru i tortu, wygląd, prezentację tortu oraz organizację pracy i czystość w boksie w którym przygotowywano dania.
Po ogłoszeniu wyników radości było co niemiara, ale jak mówi Beata Duralska, były tez łzy, i ze stresu na początku, a później łzy radości, bo konkurencja była bardzo duża.
Jak dodaje, dużego wsparcia reprezentacji z Bełchatowa udzieliły cukiernie Trojan z Bełchatowa oraz ZPC Trojanka z Zelowa.
- Pan Trojanowski mocno wsparł nas też technicznie, merytorycznie i duchowo - mówi Beata Duralska. - Był naszym mentorem.
Zobaczcie relację z Mistrzostwo Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet i zmagania reprezentacji z Bełchatowa.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?