Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Festiwal tańca hip-hop w Krakowie. O prymat walczy aż 1800 osób z całej Polski

Festiwal tańca hip-hop w Krakowie. O prymat walczy aż 1800 osób z całej Polski

Ogromne zainteresowanie akcją "Bądź eko na wiosnę!" Rozdaliśmy 1000 kwiatków

Ogromne zainteresowanie akcją "Bądź eko na wiosnę!" Rozdaliśmy 1000 kwiatków

Polecamy

Dzięki tej marynacie mięso nie będzie suche. Zrobisz ją w 5 minut!

Dzięki tej marynacie mięso nie będzie suche. Zrobisz ją w 5 minut!

Te lody mogą ci zaszkodzić! Zawierają odłamki metalu. Znikają z zamrażarek w sklepach

Te lody mogą ci zaszkodzić! Zawierają odłamki metalu. Znikają z zamrażarek w sklepach

Już 800 szkół w nowym programie. Trwa pilotażowy nabór

Już 800 szkół w nowym programie. Trwa pilotażowy nabór