Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Gratka dla najmłodszych, ale nie tylko - nowa pokonkursowa wystawa pełna zabawek!

Gratka dla najmłodszych, ale nie tylko - nowa pokonkursowa wystawa pełna zabawek!

Zlot motocyklistów w Wodzisławiu Śl. Przyjechało blisko 140 maszyn!

Zlot motocyklistów w Wodzisławiu Śl. Przyjechało blisko 140 maszyn!

Polecamy

Cały obiad w jednej brytfance. Pyszne i proste do zrobienia!

Cały obiad w jednej brytfance. Pyszne i proste do zrobienia!

Darmowa podróż po Europie znów możliwa! Sprawdź, jak to działa i nie przegap szansy

Darmowa podróż po Europie znów możliwa! Sprawdź, jak to działa i nie przegap szansy

Używasz takich kosmetyków do włosów? Uważaj! Mogą wywoływać choroby nerek

Używasz takich kosmetyków do włosów? Uważaj! Mogą wywoływać choroby nerek