Smakosz 2013 Człuchów. Halina Karpińska, kucharka z restauracji Ośrodka Wczasowego Bobo

Beata Gliwka
Halina Karpińska jest kucharką w Ośrodku Wczasowym Bobo w Dyminie
Halina Karpińska jest kucharką w Ośrodku Wczasowym Bobo w Dyminie arch.
Halina Karpińska jest kucharką w Ośrodku Wczasowym Bobo w Dyminie. W naszym plebiscycie Smakosz 2013 Człuchów jest kandydatką do tytułu najlepszego kucharza w powiecie.

Halina Karpińska jest kucharką jest „od zawsze” czyli od ukończenia szkoły w 1982 roku. Od samego początku jest też związana z Bobo, pracuje tu od czasu jego powstania, czyli ponad 11 lat. Jak pracuje kuchnia pod jej przywództwem?

Smakosz 2013 Człuchów. Zobacz wyniki głosowania

- Staramy się żeby było smacznie, ale i zdrowo. Nie używamy mrożonek, świeże produkty kupujemy w gospodarstwach. Mamy nawet stoisko z produktami z gospodarstw ekologicznych - mówi pani Halina. - Na co dzień głównie jest to tradycyjna polska kuchnia. Pierogi w rozmaitych zestawach, polędwiczki, Schab Gajowego... To takie zwyczajne polskie dania, choć z odrobina fantazji.
Na imprezy kuchnia przygotuje wszystko czego sobie zażyczą klienci. Z tych tańszych potraw i droższych - jak łosoś czy owoce morza. Czasami zamówienie jest oryginalne.
- Przygotowywaliśmy już wesele... wegetariańskie – wspomina pani Halina. - Sama byłam zdziwiona, że tak się da (śmiech). Część przepisów przygotowaliśmy sami, część dostaliśmy od klientki z Niemiec. Dało się zrobić, goście wyjeżdżali zadowoleni.

Smakosz 2013 Człuchów. Zobacz nagrody na kucharza i kelnera

Sama szefowa kuchni – jak przyznaje, jest łasuchem i uwielbia ciasta.
- Serwujemy ich całą masę, podczas imprez widzimy, które smakują najbardziej, wiemy więc jakie najczęściej przygotowywać. Zawsze jest też specjalny stół ze słodkościami w formie bufetu - dodaje kucharka. - Tu też staramy się o jak najlepsze produkty. W nabiał na przykład zaopatrujemy się w gospodarstwie w Grabowie. Mają tam pyszny twaróg, masło, maślankę, od niedawna robią też sery. Różnica w smaku jest ogromna. Żeby zrobić dobry sernik z takiego twarożku nie trzeba się nawet specjalnie starać. Tak samo masełko podawane do śniadania jest może trochę droższe, ale za to jak smakuje.

Co jest potrzebne w dobrej kuchni? Podstawa, to, żeby kucharz lubił swoją pracę. Inaczej nic z tego nie będzie. Ja uwielbiam gotować. Lubię też tworzyć. Kiedyś było to nie do pomyślenia. Kucharz dostawał recepturę danej potrawy i musiał się jej ściśle trzymać. Inaczej w razie kontroli zostałby upomniany. Teraz może „pomieszać”, użyć wyobraźni. Mamy na przykład placki ziemniaczane z kurczakiem, serem mozzarellą i pomidorem. Niby proste, ale już coś innego. Do tego pyszne. Całe życie mieszkam i pracuję na wsi. Na pewno są tu mniejsze możliwości rozwoju, szkolenia się niż w dużym mieście. Ale zaglądam do internetu, podpatruję, oglądam nowe rzeczy i próbuję. W sezonie nie ma to wiele czasu, ale teraz, jesienią można poeksperymentować. Czy zdarzają się eksperymenty nieudane? Pewnie (śmiech). Czasami wydaje się, że smaki powinny do siebie pasować, a tu... Ale zawsze nowy przepis jest najpierw wypróbowywany na swoich. Dopiero kiedy wiadomo, że jest dobry jest wpuszczany do kuchni. Wiadomo, że i tak wszystkim się nie dogodzi, bo każdy ma inny smak, ale ludzie wyjeżdżają od nas zadowoleni z kuchni. Gotuję tak, jak sama chciałbym jeść.

FLESZ: Klimat nie zwariował, eksperci uspokajają

Wideo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3