MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym zalecane...
fot. simpson33/123RF

Ta dieta jest odpowiednia dla chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Poznaj korzyści płynące z diety o niskim indeksie glikemicznym

Stabilizacja stężenia glukozy we krwi

Stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym zalecane jest przede wszystkim chorym na cukrzycę lub insulinooporność. Należy jednak pamiętać, że każda obróbka mechaniczna lub termiczna (krojenie, rozdrabnianie, gotowanie) może zwiększać IG produktów.

Dieta z niskim indeksem pozwala na stopniowy wzrost stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju hiperglikemii.

W licznych badaniach zaobserwowano, że taki sposób żywienia uwrażliwia komórki na insulinę, co korzystnie wpływa na samopoczucie chorych na insulinooporność.

Zobacz również

Aromatyczna kuchnia Orientu w Restauracji Rong, czyli Wietnam w zasięgu ręki
Artykuł sponsorowany

Aromatyczna kuchnia Orientu w Restauracji Rong, czyli Wietnam w zasięgu ręki

Kaliska policja przeprowadziła akcję "Tuning"

Kaliska policja przeprowadziła akcję "Tuning"

Polecamy

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać

Biżuteria i weekend w SPA dla nauczyciela? W sieci zawrzało

Biżuteria i weekend w SPA dla nauczyciela? W sieci zawrzało