MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Odczuwanie głodu i sytości jest regulowane przez...
fot. luckybusiness/123RF

To już blisko! Zmiana czasu nie taka pozytywna, zobacz wpływ na zdrowie. Tych dolegliwości spodziewaj się po cofnięciu wskazówek zegara

Zaburzenia apetytu związane ze zmianą czasu

Odczuwanie głodu i sytości jest regulowane przez neuroprzekaźniki, potocznie nazywane hormonami, m.in. leptynę („hormon sytości”) i grelinę („hormon głodu”). Na ich wydzielanie wpływa rytm dobowy, i wynikająca z niego ilość i jakość snu.

Od nocnego wypoczynku zależy również produkcja insuliny. To hormon o największym znaczeniu dla gospodarki energetycznej organizmu, ponieważ umożliwia pobieranie przez wszystkie komórki krążącej we krwi glukozy. Niedosypianie zwiększa jego produkcję, a co za tym idzie – gromadzenie energii w postaci tkanki tłuszczowej.

Sama zmiana pór jedzenia wpływa na to, ile ważymy: spożywanie tej samej dawki kalorii może nie tuczyć, gdy są przyjmowane wcześnie w ciągu dnia, i prowadzić do tycia, gdy są przyjmowane zbyt późno. Warto też pamiętać, że po zmroku słabiej odczuwamy sytość, co może prowadzić do nadmiernej konsumpcji.

Zobacz również

Ciężki przejazd: Postomino - Chudaczewo. Remont drogi wojewódzkiej 203. Zdjęcia

Ciężki przejazd: Postomino - Chudaczewo. Remont drogi wojewódzkiej 203. Zdjęcia

Łącznik obwodnicy Szczecinka jeszcze w budowie, ale służby już ćwiczą [zdjęcia]

Łącznik obwodnicy Szczecinka jeszcze w budowie, ale służby już ćwiczą [zdjęcia]

Polecamy

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Durian - najbardziej śmierdzący owoc na świecie. Jakie ma właściwości?

Durian - najbardziej śmierdzący owoc na świecie. Jakie ma właściwości?

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę