Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Złoto dla Dolnego Śląska - Szymon Siwiński bokserskim mistrzem OOM

NOWE
Złoto dla Dolnego Śląska - Szymon Siwiński bokserskim mistrzem OOM

Poważny wypadek koło Olkusza. Zderzenie osobówki z tirem

Poważny wypadek koło Olkusza. Zderzenie osobówki z tirem

Polecamy

Czy można sprzedać samochód bez aktualnego przeglądu? Uwaga na pułapki

Czy można sprzedać samochód bez aktualnego przeglądu? Uwaga na pułapki

Tygodniowy przegląd prasy w Człuchowie, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Człuchowie, (21.04-27.04.2024)

Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

TYLKO U NAS
Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO