Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wodzisław Śląski: Kucharze z ekonomika na szkoleniu

Arkadiusz Biernat
Długo pieczony boczek
Długo pieczony boczek
Agnieszka Warczok i Kamil Widenka, kucharze z wodzisławskiego ekonomika w nagrodę wzięli udział w szkoleniu z zakresu kuchni sous vide. Zobacz na zdjęciach, jak im poszło.

Kilka tygodni temu informowaliśmy o wielkim sukcesie kucharzy z wodzisławskiego ekonomika: Agnieszki Warczok i Kamila Widenki. Zajęli oni pierwsze miejsce w wojewódzkim konkursie gastronomicznym w restauracji Wodna Wieża w Pszczynie. Przyrządzili tam wyśmienitą kaczkę w stylu wiktoriańskim

UGOTOWALI MISTRZOWSKĄ KACZKĘ

Jedną z nagród w zwycięskim konkursie gastronomicznym było szkolenie z zakresu kuchni sous vide w restauracji "Wodna Wieża" w Pszczynie. Nasi kucharze wzięli w nich udział.
Warsztaty składały się z części teoretycznej i praktycznej dotyczącej pakowania próżniowego żywności, obsługi pakowarek, gotowania w obniżonej temperaturze, przygotowania surowca i obróbki potraw po niskotemperaturowym gotowaniu w próżni. Zajęcia poprowadził szef kuchni, Dominik Duraj.

- Mogliśmy poznać zasady sporządzania techniką sous vide mięs, ryb, drobiu, warzyw i owoców. Wspólnie przygotowaliśmy stek z polędwicy wołowej, roladki drobiowe aromatyzowane pomidorami, dorsza w ziołach, łososia w solance, ananasa w zalewie balsamicznej aromatyzowanej papryczkami chili - mówi Krzysztof Zielonka, opiekun uczniów. Ponadto szef kuchni pokazał, jak zrobić risotto pomarańczowe przy użyciu ciekłego azotu, śnieg jabłkowy oraz odpowiadał na wiele pytań zadawanych przez naszą młodzież.

- Uwieńczeniem naszego szkolenia była niespodzianka przygotowana przez właścicieli restauracji, zaproszenie na degustację potraw z menu do restauracji. Zaserwowano nam trzy dania główne i deser z pełną obsługą kelnerską. Kamil i Agnieszka z podziwem patrzyli na profesjonalizm pracy kelnerki oraz na małe arcydzieła na talerzu - dodaje Zielonka.

Podano m.in. łososia na ryżu jaśminowym z emulsją pietruszkową, długo pieczony boczek z sosem śliwkowym, kaczkę sous vide z blanszowaną kapustą z boczkiem i sorbet miętowy. Wszystkie potrawy były wyśmienite, wyrazy uznania kucharzom za kunszt i pomysłowość w doborze składników i smaków dań. - To była znakomita lekcja - przyznają zgodnie uczniowie, którzy zapowiadają, że Wiele nowych informacji i umiejętności wykorzystają w szkolnej kuchni jak i na konkursach gastronomicznych.

Zdjęcia: Ekonomi Wodzisław

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto