Człuchowianin znalazł się w gronie 17 młodych ludzi, którzy biorą udział w popularnym programie kulinarnym i starają się o tytuł najlepszego młodego kucharza w kraju! W każdym odcinku pokazują swoje niezwykłe umiejętności. Michel Moran, Anna Starmach i Tomasz Jakubiak w profesjonalny sposób oceniają ich pracę i dają cenne wskazówki.
Udział w programie to także mnóstwo zabawy: dla uczestników organizatorzy przygotowali wiele atrakcji, na przykład spotkanie z popularną piosenkarką Viki Gabor, która nie tylko zaśpiewała, ale także skosztowała przygotowywanych przez kucharzy pyszności. Wiele frajdy sprawia również cała otoczka programu: kolorowe stroje, świetny sprzęt do gotowania i pomysłowe konkurencje. Dla uzdolnionych kulinarnie dzieci to wspaniała przygoda i możliwość spełnienia marzeń.
Po dwóch wyemitowanych odcinkach już widać, że Wojtek Czajkowski jest jednym z faworytów i nie znalazł się w programie przez przypadek. Dotychczas przygotował dwa dania. Oba spotkały się z uznaniem jury. W pierwszym odcinku stworzył idealny, restauracyjny stek, a w drugim - przepyszne warzywa w nowej odsłonie. Potrawy były tak smaczne i pięknie podane, że młody człuchowianin nie musiał brać udziału w konkurencjach eliminacyjnych. Za każdym razem mógł je spokojnie oglądać ze specjalnego balkonu!
Wojtkowi kibicuje cała szkoła i wielu znajomych! Wszyscy liczą na to, że to właśnie on zdobędzie tytuł siódmego MasterChefa Juniora. Jeśli i wy chcecie śledzić kulinarne poczynania młodego mistrza kuchni, koniecznie oglądajcie program na stacji TVN w niedziele o godzinie 20:00. Odcinki są też dostępne w internetowym Playerze TVN.
Jeśli zaś chcecie gotować tak jak Wojtek, wypróbujcie jeden z jego przepisów! Prezentujemy umieszczony na stronie masterchefjunior.tvn.pl przepis Wojtka na warzywa w nowej odsłonie. To właśnie to danie podbiło serce Viki Gabor w drugim odcinku!
SKŁADNIKI:
- 2 duże pieczarki
- panko
- 250 ml oleju
- jajko
- awokado
- banan
- PRZYPRAWY: papryka słodka, papryka ostra, oregano, bazylia, pieprz, sól
- 1 ziemniak
pomidorki koktajlowe
WYKONANIE:
Pieczarki: Pieczarkę obieramy ze skórki, odcinamy nóżki i kroimy w grube pasemka. Namaczamy przez 20 min. w wodzie z solą. Jajko mieszamy z łyżką mąki i 3 łyżkami mleka. Pieczarki namaczamy w cieście i obtaczamy w panko. Smażymy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierze.
Boczek z banana: Obieramy skórkę z banana i wyskrobujemy nożem środek. Owoc marynujemy w oleju z przyprawami. Po 15 minutach odpoczynku wrzucamy na gorący głęboki olej na ok. 30 sekund.
Guacamole: Awokado ugniatamy widelcem z solą i pieprzem.
Ziemniaka kroimy w małe plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy marynatą z papryk,oregano,bazylii,soli i pieprzu i pieczemy w 200°C przez 30 min.
UŁOŻENIE NA TALERZU:
„Skrzydełka” z pieczarek kładziemy na środku talerza, a obok nich plasterki ziemniaka. Nakładamy guacamole i boczek z banana. Dekorujemy świeżymi ziołami i pomidorkiem koktajlowym. Smacznego!
Sami przyznajcie, że brzmi przepysznie!
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?