Oto przepis Krzysztofa Urbańczyka na pyszny krem z dyni
Składniki na krem
2 kg dyni pieczonej
300 g marchewki
300 g cebuli
100 ml białego wina
250 ml śmietany 30%
2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
100 g masła
Składniki na kapustę
cała główka kiszonej kapusty (do kupienia na dobrym placu)
1 l mleka kokosowego
3 papryczki chili
50 ml oliwy
Wykonanie
Krem. Dynię upiec w piekarniku, obrać ze skóry, usunąć pestki. Zeszklić na maśle pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojoną marchewkę, zalać winem, zredukować, dodać bulion. Gdy marchewka zmięknie, dodać dynię oraz śmietanę. Gotować do miękkości, zmiksować, przetrzeć i dodać zimne masło.
Kapusta. Kapustę pokroić w kwadraciki ok. 1cm x 1cm . Na rozgrzanej oliwie przesmażyć kapustę, dodać pokrojone chili, zalać mlekiem kokosowym i dusić do zredukowania mleka. Doprawić solą.
Zupę udekorować uprażonymi na oliwie pestkami dyni i olejem z dyni.
WEŹ UDZIAŁ I ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY KRZYSZTOFA URBAŃCZYKA:
Gołąbki z liści kiszonej kapusty z nadzieniem z ryby
Sałatka z pikantnych, kiszonych warzyw
Smażony filet z karpia
Pierś z kurczaka zagrodowego na pure
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?