Istnieje kilka rodzajów octu, z których najpopularniejsze są:
- ocet spirytusowy (10 proc.) - najpopularniejszy w Polsce, słynący z wielu zastosowań, zarówno podczas przygotowywania potraw jak i środek czyszcząco - dezynfekujący
- Ocet winny, który jest produkowany z fermentacji alkoholu, często pochodzącego z wina. Ocet winny ma zwykle łagodny smak i jest często używany w kuchni do marynaty, dressingu, sosów i konserwowania
- Ocet jabłkowy - ten z kolei powstaje z fermentacji soku z jabłek. Ocet jabłkowy ma charakterystyczny smak jabłkowy i jest stosowany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce
- Ocet balsamiczny jest to specjalny rodzaj octu produkowany np. w regionie Modena we Włoszech. Ocet balsamiczny jest zwykle gęsty i ma słodko-kwaśny smak. Jest często używany w sałatkach, marynatach, sosach i jako dodatek do deserów.
- Ocet ryżowy ma zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Jest produkowany z fermentacji ryżu i ma łagodny smak. Jest popularny w japońskiej kuchni, szczególnie do sushi i sosów sojowych.
Wideo
Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera