Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie, ponieważ wszystkie dania były bardzo pomysłowe i smaczne - każde z nich nawiązywało do darów lasu. W kategorii "wytrawnej" królowały potrawy z dzika, natomiast w "słodkiej" - desery z wykorzystaniem leśnych owoców.
Ocenie podlegał nie tylko smak potraw, ale także takie walory jak estetyka wykonania, pomysłowość oraz związek z tematyką konkursu. Oprócz dziczyzny w daniach znalazło się mnóstwo grzybów leśnych, ziół i przypraw.
Ostatecznie po skosztowaniu wszystkich pyszności oraz po intensywnej dyskusji komisja postanowiła przyznać pierwsze miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich Strzeczona w kategorii "Potrawa wytrawna" oraz pani Iwonie Krampikowskiej w kategorii "Potrawa na słodko".
Poniżej publikujemy zwycięskie przepisy. Naprawdę warto z nich skorzystać!
KKATEGORIA POTRAWA WYTRAWNA
Zwycięską potrawę przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Strzeczona
Pieczeń z dzika
Składniki:
- 1 kg chudego mięsa z dzika
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka (płaska) miodu
- 3 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka smalcu
- 2 duże cebule
- 2 obrane marchewki
- 8-10 kapeluszy grzybów suszonych
- 3 kulki jałowca
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki
Sposób wykonania:
- Zrobić pastę z oleju, sosu sojowego, przypraw.
- Natrzeć mięso, złożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu, odstawić na 12 godzin.
- Namoczyć garnek rzymski przez 15 minut. Mięso przełożyć do garnka, obsypać cebulą, dodać grzyby, marchew, marynatę.
- Wstawić do piekarnika na 180 stopni C, po chwili zwiększyć do 220 stopni C. Piec 1,5 godziny.
KATEGORIA POTRAWA NA SŁODKO
Zwycięski deser autorstwa pani Iwony Krampikowskiej
Ciasto chałwowe z dżemem porzeczkowym własnej roboty
Składniki:
- 600 g herbatników maślanych (z ząbkami)
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki własnej roboty
Krem: - 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 300 g chałwy o smaku wanilii
Opcjonalnie: - 3 łyżki likieru amaretto
- Do dekoracji: borówki, maliny, sezamki, ciemne kakao
Sposób przyrządzenia:
- Odlać 1 i ½ szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, żółtkami oraz likierem amaretto.
- Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, mieszać. Zagotować co chwilę mieszając.
- Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło ubijać aż się napuszy, następnie stopniowo, dodawać zimny budyń ciągle ubijając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i wymieszać.
- Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Na drugiej warstwie herbatników posmarować dżem, dopiero na warstwę dżemu dać krem.
- Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować.
SMACZNEGO!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?