Akcja "Skarby lasu w naszej kuchni" została przeprowadzona we współpracy z Lasami Państwowymi oraz Gminnym Centrum Kultury, Sportu, Turystyki i rekreacji w Rzeczenicy. Składała się z trzech etapów:
Najpierw było wielkie grzybobranie. Paniom najwidoczniej dopisało szczęście, nie bez znaczenia było doświadczenie w zbieraniu skarbów natury! Pieniężniczanki zebrały grzyby na pokaźną ilość zupy:
Następnie, 24 września, odbyły się warsztaty kulinarne w świetlicy wiejskiej w Pieniężnicy. Wówczas panie z koła gospodyń przygotowały zupę według tradycyjnego przepisu i opowiedziały wszystkim chętnym o możliwości wykorzystania skarbów lasu w kuchni. Oprócz zupy powstały marynaty na zimę.
Trzecim etapem projektu było to, co łakomczuchy lubią najbardziej: degustacja przepysznej zupy podczas Święta Ziemniaka w Brzeziu. Panie obficie częstowały swoim popisowym daniem z warsztatów kulinarnych, ale także pierogami z kapustą i grzybami czy kiełbasą z dzika.
Akcja była wspierana przez Lasy Państwowe - podczas festynu można było zapoznać się z działalnością leśników i poznać ciekawostki o lesie. Dzięki takim działaniom można na nowo docenić uroki otaczających nas lasów i oczywiście ich skarbów!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?